Ma eljött a nagy nap, megszűnik a régebbi windozok támogatása. És ez mindenkinek, aki kvázi rendszergazda is, hozza a fejfájást.

Kapásból három olyan gépet tudok, amit nekem kell frissebb OSre cserélni, amiből az egyik igen macerás lesz, logisztikai okokból.

Nem szerencsés, ha úgymond beleragadsz a gépedbe, már pedig itt az is megtörtént. Hogy értem ezt? Készen kell állni arra, hogy ha le kell cserélni a workstation rendszerét "újrahúzniawindozt" akkor azért ne legyen világvége, ne vesszenek el pótolhatatlanul dolgok.

Ezt egy kis felhő napi használata - pl góogle drive a legfontosabbakra, ingyen és szó nélkül menti fel azonnal, amivel dolgozol - megoldja. Aztán ami meg lassabban képződik, azt pár hetente egy külső lemezre kimásolod.

Oké, így sem kellemes, ha kidől alólad a gép, de legalább van miből visszaépítkezni, nem csak a romokon keseregsz.

A másik rész, ami a fejfájást okozza, egy karácsony előtti hír volt, miszerint az aktuális frissítés win10en konkrétan kifekteti a gépeket. De rohadtul örültem volna, ha a géppark többi részén, ahol nem elavult windozt kell szerelnem, az új teszteletlen moslékot takaríthatom...

Szóval így cseréljem frissebb rendszerre? Az az indok nagyon nem áll meg, hogy az újabb jobb. Egy faszt. Az újabb még annyira sincs tesztelve, mint bármelyik előd. Csak kell a pénz.

Nomeg a régi gépedet se használd már sokáig, mert hardvert is gyártunk, akkor meg ki veszi meg? Hogy egy 10 éves gépen is még lehet irodai munkát végezni? Nos, elintézzük, hogy ne tedd!

Mert egyébként egy 10-12 éves, akkoriban jónak számító konfigon még nyugodtan használhatsz egy rakás linuxot, amíg szét nem esik az alaplap, kb 10 év múlva.

De akkor hol lenne a profit? Ki venne telefont is 2-3 évente?