Az elmúlt két évtizedben megértünk pár jó és kevésbé jó windozt. Jövő februárban egy jobbtól búcsúzunk. Avagy hogyan tegyünk hidegre egy oprendszert.

Persze, te már biztosan nem vagy érintett, mert megrögzött win7es vagy - amúgy király OS volt - vagy már újabb géped van amire csak a 10es került fel. Esetleg felavászkodott a 11 és már az szórakoztat. Bár a szakmai infók szerint nagyon nem akar terjedni a dolog, még annyira sem, mint a 10es anno.

Szóval 23 februárjában elfogy a win 8.1 támogatás, nem lesz több frissítés rá - legalábbis, ha nem fizetsz egy rakás pénzt, mint néhány nagyvállalat fog, az extended licenszért.

Na és, kit érdekel, eddig sem frissítettem, az a gyengéknek való - mondhatnád és amúgy rohadt nagyot tévednél. De nem is ez fogja bevégezni a 8.1 életét, hanem egy másik lépés - ami szakmailag régóta sejthető volt.

Ugyanis a google nem verte ugyan nagy dobra, de a fejlesztői csatornákra kikerült  hogy a pont akkor érkező 110-es verziójú chrome már nem fogja szeretni a 8.1et. És valószínűleg a többi programja is hasonló lesz, pl google drive.

Ha pedig ők elkezdik, akkor elég hamar mások is mennek utánuk - és ha nincs egy rendszeren használható böngésző 2023-ban, akkor annak harangoztak.

De miért is zavar ez engem, életvitelszerűen, vagy munkára sosem használtam 8.1et, a 2025ös win 10 kasza még odébb van, egyenlőre egy pingvin 22-es frissítést kellene terveznem csak a munkaállomáson.

Nos, szakmai ártalom. Ugyanis 3 vagy 4 olyan gép is van, aminél én vagyok kvázi a rendszergazda, a saját usere pedig nem képes elvégezni a szükséges frissítést/újratelepítést és adatok/környezet visszaállítást.

Igazából ez utóbbi a legneccesebb, mert az adott gép már nagyon be van lakva és van rá egy karton söröm, hogy pont annál fog minden szarrá menni, ha megpróbálom frissíteni. Sokkal biztosabb lenne egy friss install, de mire visszaállítom az évek alatt belakott környezetet, hát, az szép halál lesz.

Jó tanács a végére: mindig legyen mentésed a pótolhatatlan dolgaidról, naponta  - ott a google drive vagy a onedrive ami ebben ingyen segít a hattérben, tényleg használd, ékegyszerű. Aztán majd köszönd meg egy sörrel, hogy ajánlottam, amikor nem vesznek el az adataid. drive telepítő

És ne lakd be úgy a géped, hogy ha holnap egy friss rendszer kerülne rá, pótolhatatlan dolgaid vesznének el.