Nem a filmklasszikus és nem sütnii szeretnék, azt meghagyom a profiknak. Egy kellemetlen bejelentésre kell reagálni mindenkinek, aki használ bármilyen reklámblokkolót.

Ugyanis a google bedobta, hogy az adatvédelem és a biztonság okán szépen tilta az összes adblocker kiegészítőt a chorme-ból. A friss statok szerint 80% felett van a piacon, így azt tesz, amit akar. https://www.w3schools.com/browsers/

Mivel már egy átlag youtube videó is tele van fosva reklámmal és egy rakás oldal olyan, mint 15+ éve, amikor msnen beszéltél egy lelkes tinilánnyal - mint a céllövölde a búcsúban - hirdetés blokkoló nélkül böngészni elég kelemetlen.

Arról nem is beszélve, hogy az átlag user netes adatforgalmát vizsgálva a teljes forgalmazott adatod 60-70%-a könnyedén csak a reklám! Azért ez nagyon durva arány. Amennyit gondolsz, hogy fogyasztasz, amennyi savszélt használsz egy egyszerű bőngészés közben, a hirdetések még kétszer annyit megesznek a telefonod/géped adatforgalmából. Csoda ha olyan lassú néha?

Ezt fogja - még - vissza az adblock valamilyen variánsa, amíg még megy. Utána viszont jön a hirdetési lófasz,

Azonban van egy érdekes megoldás, ami a hirdetés működését célozza meg: ha nem kap net hozzáférést, akkor nem fog betölteni, zavarni. Oké, akkor tiltsuk le őket? De pont most veszik ki a böngéstőből, ami ezt csinálja.

A kicsit ősszetettebb és sokkal kockább módszerhez kell némi netes működési ismeret. Az interneten lévő eszközök IP cím alapján azonosítják egymást, ez egy 4 tagú dolog 128.192.0.210 pl. Csak ezt nem fogod megjegyezni, hanem azt, hogy batlblog.hu.

A kettő között van a DNS szerver - nem olyan, másik dns, az amcsik imádják a rövidítéseket - ami feloldja a webcímet számokra, a géped pedig tudja használni. Mint a telefonkönyv, nagyjából senkinek a számát nem tudod már fejből, de ha hívni akarsz valakit, elég ha a nevét beütöd és a telefonod már hívja is a hozzá írt szamot.

És a hirdetések működésében is van egy pont, ahol ilyet használnak, amikor betölti az oldal magát a hirdetést, belenéz egy dns listába. A Pi-Hole nevű szoftver pedig itt lép közbe. Amikor általa ismert hirdetési címről kérne adatot a géped, nem engedi és voila, nincs hirdetés!

Saccra több millió hirdetési webcím van, amit kézzel folyton frissíteni lehetetlen lenne, főleg mert folyton változik is, de ez a másik hasznos része. Folyamatosan naprakész listája van.

A legjobb alkalmazás egy miniPC-re beállítás, majd a routereben megadni, mint elsődleges DNS feloldót, nem túl bonyolult. Egyedül a miniPC beszerzése lehet macerás, mert a chiphiány nem kímélte azt sem.

Valószínűleg az itthoni minire is fel fogom rakni, bár az már régebbi darab, de egy újabb hasznos tulajdonsággal bővülhet - ugye a legutóbbi router hőmérséklet figyelő projekt óta. Hőségriasztás

Ami azt illeti arról is akartam már írni, de leginkább csak annyit lehet, hogy minden teszi a dolgát. Az átlagos nyári hőség mellett 65 fok volt a leggyakoribb tartomány, a hideg idővel pedig beestünk 60 alá elég gyorsan. Most majd a fűtés indulása adja meg a leghűvősebb működési hőfokot.

És miért pite? Mert az angol neve ezeknek a miniiknek a legelső híres verzióból ered - raspberryPI. Ezután mindenféle PI van már. OrangePI és hasonlók. Hangzásban és írásban pedig majdnem pie, azaz pite - ezzel a rossz szóviccel szoktak élni kocka körökben és most én is. Sorry :)