Már évek óta nyavajgok amiatt, hogy minden lakásban, ahol lakunk, pocsék a wifi. Nos, ez most egy időre megoldódott.

Történt ugyanis, hogy az x+1-ik szomszéd, vadiúj wifijének beüzemelése után már tényleg vállalhatatlan lett a netsebesség, kb 6 méterre a routertől. A hálószobában most is kb 35 wifihálózatot lehet fogni.

Felhúztam magam és gondoltam megnézem, hogy áll a piac, mivel tudnám megoldani a kérdést. Ahogy nézegettem az összeírt listát a legtöbb elemnél láttam, hogy 20-25 ezer kopejkával ment fel az áruk - egyet kivéve! Amin viszont pont ennyi akció volt.

Azt le sem merem írni, mennyi így is, mert szemérmetlenül drága, de ez majdnem a csúcs típus. Igat, ami nem a legprofibb cuccok közül való, a vállalati szféra 6 számjegyű, teljesen finomhangolható cuccai nagyon messze vannak, de nem is egy raktárházban akarok targoncákat távvezérelni tömegesen.

A típusról már egyébként is lett tapasztalat korábbról, csak nem saját használatban és jól vizsgázott, nem írom le pontosan melyik, csak annyit, hogy egy Asus routerről van szó.

Tud egy millió dolgot - még színes led fényjátékot is - amit nem fogok kihasználni, viszont pont azt is tudja, ami nekem kell. Mégpedig azt, hogy a régi eszközökkel is stabil 25Mbit kapcsolat van minimum, az egész lakásban. Az újabakkal, a közelebbi helységekben van akár 300Mbit is, hála az 5Ghz -es működésnek, ami szinte szédítő. A gerincvonal gigabites egyébként és saját tesztek szerint egy teljesen wifi 6 kompatibilis eszköz akár 850-900 Mbitet is tudhat! Ez annyi, amennyit legtöbbször a lakásban beépített cat5e kábel tud!

Viszonyításképpen ez elég lenne, hogy itthon akár minden eszközön menjen 4K-ban a netflix és még akkor is maradna sávszél másra. Szóval a következő 4-5 évben ez elég lesz, amíg a szomszédok rá nem erősítenek persze.

Ahogy írtam, a látványosságot nem használom ki - pedig nem csúnya a cucc - hanem beraktam a szekrénybe, a lakás közepén. Persze ez csökkent egy kicsit a hatékonyságon, de elég sokat kellene gépészkedni, hogy legalább egy szekrényfal ne legyen útvan. A mérések szerint így is pöpec.

Össze is hangoltam az eddigi elemekkel, a NAS is megy gond nélkül. Egyedül a hűtésen aggódom picit. Légkondi nélküli panelban nyáron azért meg szokott szaladni a hőmérő, előfordulhat, hogy a szekrényben sem lesz máshogy. A spec szerint 40°c - ig nincs gond, de lehet, hogy némi szellőzés nem ártana.

El is kezdtem utánajárni, a dolognak. Ezen az eszközön már a saját rendszer is egy rendes linux, így a webes adminfelület mellett jobbannis bele lehet nézni. Sajnos külön hőmérséklet figyelés nincs, pedig a státuszablakban jó sok mindent lehet látni - akát részletes forgalmi statisztikát is, ha kellene.

Így kénytelen leszek egy saját scriptet összedobni, ami közvetlenül olvassa a cpu hőmétsékletet és jelez, ha gond van - mondom, linux van rajta, simán csinálsz ilyet.

A kérdés csak az, mik a határértékek, azaz mi az üzemi tartománya a chipnek, milyen hőfokon kezdjek aggódni és szereljek hűtőt a szekrénybe, vagy rendezem át az infrát? Mert sajnos a chip gyártói specből ezek az adatok pont hiányoznak.

Mivel nem x86 arcgitektúrájú a proci az ilyen eszközökben, hanem arm  - mint a mobilod, ha nem friss almád van - ezért nincs meg mindegyikhez az abszolút részletes leírás, mint pl bármelyik intel proci, ahol 30 másodperc és majdnem tervrajzot kapsz kis túlzással. Oké, azt nem, de az üzemi, leszabályozási és vészhelyzeti hőmérséklet határértékeket azonnal tudod.

De nem adom fel, a gyártó már reagált is a kérdésemre, csak elsőre félteértettek. Kicsi, szorgos kínai, majd megértjük egymást.