Már egy hónapja tart a "72 órás" háború. A nagy medve táncolt, pörgött, forgott, kamuzott, majd nekilendült és arccal vette le a sártengert. Minden tiszteletem a kitartó honvédőké!

Amit akkor senki nem hitt el, senki nem vett komolyan - az ukránokon kívül - megtörtént. Sikerült tövist verni a maci talpába. Persze ehhez kellett az elmúlt évtizedek legnagyobb segély és fegyverszállítmánya, hírszerzési segítsége és az ukrán nép acéltökössége is. Valamint az, hogy a nagy medve tényleg elhitte a saját meséjét.

Kellett hozzá a tipikus hozzáállás, a saját erők nem megfelelő informálása, felszerelése. Kifelé nagy izmokat mutatni, de közben a katonák kukacos lisztet kapnak és jó részük rohadtul nem is akarna ott lenni.

Pár éve olvastam egy könyvet (Fiúk cinkkoporsóban · Szvetlana Alekszijevics), amiben meglepően részletesen írtak arról, milyenek az átlagos hadi körülmények egy tipikus orosz - illetve akkor még szovjet - haderő esetén és nincs nagyon különbség. Az emberi élet, a katona élete annyit ér amennyit gondolnál.

Persze azt nem szabad elfelejteni, hogy hiába látni mostanra 40+ éves barkaszokon szállított orosz haderőt, a szükséges fölényük még mindig megvan két nagyon csúnya opcióra. Annak idején csecsenföldön, Groznij város megtapasztalhatta az elsőt. Miután a hagyományos módszerekkel való elfoglalás nem sikerült, szépen beállították az összes tüzérséget a ruszkik és a város 80%-át a földdel tették egyenlővé.

Ez régi taktika, már a középkortól kezdve, amikor megalkották a kőhajító gépeket, aztán a trebuche-t, majd az első lőporos ágyúkat, remek módszer volt biztos távolból a védők fejére omlasztani a várukat. Azóta csak a méretek változtak, nagyobbak az ágyúk, a városok és sokkal több halott lesz az eredmény.

Őszintén szólva nem tudom, hogy ezt meddig lesznek képesek bármelyik városban elviselni és nem hiszem, hogy bárkit lehetne hibáztatni azért, ha ettől lélekben is összeomlik - már ha túléli. Nem azt mondom, hogy fel kellene adniuk, dehogy is! Bár innen a fotelből rohadt könnyen jár a szám... De azt is tudni kell, hogy ha most nem sikerül a tökére lépni a medvének, akkor a következő finom falatokat sem fogja ott hagyni a tányéron.

Moldávia már elég régóta be van rezelve - teljesen jogosan - és az északi államok is gyorsított eljárásban akarnak beszállni a NATO-ba. Nem mintha a finnek egy része nem kenné el szívesen Iván száját - mint ahogy már megtették egyszer - de azért a házait lebombázva látni senki nem szeretné.

És akkor, csak úgy futólag megemlítem azt az érvet, amit a ruszki szócsövek tolnak már hónapok óta, miért is jogos ez az egész, hiszen a "gonosznyugat" terjeszkedik és veszi fel a szövetsége a határmenti államokat és ez félelmetes!

Miközben pont az ilyen, előre sejthető - illetve 2008 Grúzia óta tartó - folyamatos emberkedések és faszlóbálások miatt rohant az összes kelet-európai ország a NATO karjaiba, amint lehetett. Tudták, ahogy Antal József is megmondta: ha a maci felébred a zakóból, nagy bajok lesznek még vele. Éppen ezért, szinte mindenki, aki csak tehette beszállt a véderőbe, mert féltették a seggüket - mi is, amíg ki nem baszarintanak véletlenül. Minderre pedig Iván pont azt teszi, amit vártak tőle, mindenkit meg akar zabálni, akit csak ér és közben fenyegetőzik, hogy felrúgja az egész világ szarosvödrét.

És itt jön el a második opció, aminek a szakértők igen kevés esélyt adnak - de az elmúlt egy hónapra sem fogadtak volna sokan: egy kis erődemonstráció, valamilyen taktikai fegyverrel. A választék széles: van raktáron mindenféle vegyifegyver, ami csak kell és persze kisebb-nagyobb nukleáris töltetek is. Nem kell megatonnás, megyéket elpárologtató szörnyetegekre gondolni. Elég egy akkora, mint amit Japánra dobtak le annak idején.

A pusztítás nagyjából egyenlő lenne azzal, amit hetek alatt a tüzérség amúgy is elvégez, de az üzenet és a morális hatás egészen más lenne. És hogy erre hogy reagálna a világ többi része? A jó ég tudja, mindenesetre a döbbenethez kifejezéséhez újabb jelzőket kellene feltalálni és remélem lesz rá idő.

Ha nem, akkor elér minket az, ami már az 50-es évek óta ott van az asztalon és "Ozimandias lesz a legokosabb porszem a hamuban"