Azért van haszna is a twitternek, nem csak a levegőbe dobálnak papírfecniket: https://twitter.com/elonmusk/status/1497701484003213317

Ez már a 21-ik század, a háborúk is ilyenek. Tegnap, az ukrán alelnök és digitális átállásért felelős miniszter(Mykhailo Fedorov), twitteren írt rá Elon Musk-ra, miszerint ha már ennyire benne van a Mars kolonizálásban és a rakétákban, az oroszok éppen őket lövik a rakétákkal.

Legyen már kedves és kapcsolja be nekik tartalék internetnek a Starlink rendszert, amivel akkor is lesz kapcsolat, ha a későbbiekben kilövik alóluk a telekom rendszereket - ahogy a háborúban szokás.

Musk pedig visszaírt, hogy oké, már be is kapcsoltam és küldök még földi terminálokat is.

Persze, nem lesz ettől még az ürgéből szent, sőt! Ha belegondolunk, igazából még arcvesztés is lett volna bizonyos körökben, ha nem segít. De megtette, közvetlenül válaszolt és már cselekszik is. Ez a jelen - pont ezért fontos az internet.

A háborúnak mindig is óriási része volt az információk kontrollja. A hírek és megtévesztések, álcázások időnként hasznosabbak voltak, mint egy-egy valódi hadoszlop.

Azt lehet látni, hogy a nagyobb hírközlő cégek rohannak a farkuk után. Nem volt idő/lehetőség arra, hogy riportereket küldjenek, felszerelést, biztosítást. Valószínűleg nagyon sokan nem is teszik, mert a közösségi média - leginkább a twitter - amíg még működik az internet, sokkal gyorsabb forrás.

Persze pont ezért fenttartással kell kezelni ami ott megjelenik, érdemes ellenőrizni, mert könnyen lehet félrevezető is. Ennek meg vannak a szintjei, már jó pár éve nem szabad elsőre elhinni semmit, amit a neten így olvasol, csak ha meg lehet erősíteni még 2-3 független forrásból - fárasztó, tudom.

Ott van például az "Ukrajna szelleme" néven híressé vált pilóta, aki 6 ellenséges gépet szedett le, már az első napon. Kiadtak még felvételeket is, amikről kiderült, hogy egy játékból származnak, hamar lebukva. Viszont ha azt nézzük, a hatást elérte a dolog, akár igaz, akár nem. Hadászati szempontból 6 repcsi nem tétel egy háborúban. A morálra viszont óriási hatással lehetett!

A másik ilyen a Kígyó-szigeti "csata": egy apró sziget, ukrán helyőrséggel. Jött két orosz hadihajó, akik megadásra szólították fel őket. Erre a helyőrség elküldte az oroszokat picsába, akik válaszul szarrá bombázták őket - 13 hősi halott.

Az eredmény? Óriási, világszintű ismertség, az ukrán keménytöküség legjobb erősítője. Megtörténhetett? Van rá esély, hihető, mind a két fél viselkedése. Az oroszok azóta cáfolják a dolgot, valóban lőtték a szigetet, valóban meghaltak páran, de a többség megadta magát ők pedig partra vitték őket, meleg teával, takaróval - hát, nem is tudom.

Összegezve, itt a hírérték a lényeg, mert katonailag nagyjából mindegy, mi történt. Morál szempontjából viszont egy újabb hatalmas lökés!

Ami furcsa, az az orosz oldalról érkező, sokak által várt, győzelmi jelentések - akár igaz, akár rásegített - hiányoznak. A morált jelentősen tudná rombolni, de lehet, hogy most hamar ki is bukna, mert a helyzet nem túl fényes részükről. Nem erre számítottak. Hosszú távon persze totális fölényben vannak, de nem 2-3 nap, ahogy hirdették.

Ellenben az olyan felvételekkel tele van a sajtó, amin az oroszok üzemanyagból kifogyott páncélos járműveket hagynak ott az út szélén. Valamint rengeteg kiskatonát fognak el a helyiek. Akikről kiderül, hogy sokan azt sem tudták, minek küldték ide őket, állítólag hadgyakorlatot mondtak sokaknak. 18-20 éves fiatal suhancok, akik nem értik, mit keresnek ott, őket csak küldték.

Persze ebben is lehet kamu, védekező szöveg is - valamint a videók egy része is lehet kamu. De a nagy számú hasonló hír felbukkanása alátámasztja, hogy tényleg lehet benne valami.

A másodvonalbeli technika eddig is szembeötlő volt orosz részről. Olyan eszközökkel támadnak legnagyobb részt, ami még a hidegháborúból maradt. A parádékon mutatott csúcstechnikás cuccok még vagy tartalékban vannak, vagy csak a cgi szobákban, ahol a felvételekre retusálták őket. Ez nem jelenti azt, hogy ne lenne óriási haderő mögöttük, csak a maszkirovka sokkal nagyobbnak és erősebbnek mutatja, mint az igaz.

Mára például több helyről megerősítették, hogy egy nagyon durva eszközt valóban előszedtek, ez a TOS-1: https://www.youtube.com/watch?v=LLnmQJjt368

Ez nagyjából a "fuck everything in that direction" doktrína hozzávalója - azaz abban az irányban szétbaszunk mindent. Anno a katyusa volt ilyen. Egy nagy rakás rakétát kilövünk egy területre, ami ott van, annak esélye nincs.

Nem éppen az a fegyver, ami belefér a "csak békefenntartani jövünk" dumába és a "az óvodát/lakóházat csak véletlenül találtuk el" szövegbe. Ezzel egy várost - vagy bármit - kompletten porrá lehet lőni, benne mindenkivel, tekintet nélkül arra, kicsoda-micsoda. Pontosabban ami kisebb mint egy falu, nem is érdekes célpont. Nagyjából a tömegpuszítás és a háborús bűncselekmény témaköre ezt használni lakott terület ellen.

Természetesen itt még nincs vége, mert ezeket nem hagyományos robbanófejekkel szerelik fel, hanem az úgynevezett "Termobarikus" típussal. Ennek az a lényege, hogy nem simán robban egyet, hanem becsapódáskor szétszór egy nagyon gyúlékony/robbanékony aeroszolt, nagy területen és azt gyújtja be. Gyakorlatilag egy gázrobbanás, ami a minden bunkert, óvóhelyet, épületet és persze élőerőt megsemmisít. A plusz tétel az oxigén elvonás a folyamat során, az egész területről. Az eredmény pedig az, hogy ha az óvóhely/bunker/metróalagút robbanástól nem semmisült meg, mindenki megfullad, mert oxigén nem marad.

Viszont az információs hadviselés következtében erről is már tudnak az ukránok és kis szerencsével úgy tudnak tenni ellene, mint a beküldött csecsen halálosztag ellen. 

Volt egy olyan hír, hogy egy hírhedten brutális, speciálisan képzett osztagot küldenek be Kijevbe, hogy elintézzék az ukrán vezetést - már a bejelentésnek is van morál romboló hatása. A hírszerzésnek köszönhetően viszont állítólag elcsípték őket, a teljes bagázs a nyakába kapta a nyugati fegyversegély javát: páncéltörők, rakéták és egyéb szépség - megfordítva a morális hatást.

És végül szabad kihagyni az Anonymus hacker csoportot sem: nyílt háborút hirdetett az oroszok ellen. Azóta folyamatosan teszik a netre a megszerzett anyagokat: minisztériumok és hadsereg nyilvántartások. Levelezések, kommunikációs anyagokat, amikből kiderül, hogy a fehérorosz elnök is benne volt a szervezésben, valamint hogy a vezérkarban most kifejezetten idegesek - Putyinnal az élen - mert nem úgy alakulnak a dolgok, ahogy képzelték.

Folyamatosan zavarják az IT rendszereket, túlterhelnek sok kommunikációs vonalat, még a hadsereg kommunikációját is megpiszkálják. Ilyen az, amikor a cyberhadviselést nem ellenük fordítják.