Az érzés, amikor reggel kinyitod az internetet és azt látod, hogy egy atomhatalom vezetője adja elő az "úgysem mersze belehugyozni a konnektorba" kihívás "fogd meg a söröm" részét, akkor már nem kell a reggeli kávé a teljes ébredéshez.

A nemzetközi politika összetett, ez tény. Évezredek óta megy a sakkozás, a faszlóbálás, egymás területének, nyersanyagainak elszedése, amivel csak lehet. Az elmúlt évszázadban ennek a bemutatására rendezett is az emberiség két olyan bulit, amiben világszerte milliók haltak meg.

Ami kevés jó következett mindebből, az annak a kívánságnak a megvalósítása, próbája, hogy ezt többet ne ismételjük meg. Legalábbis ne itt Európában, ahol szó szerint ezer éves hagyománya van annak, hogy egymást baszkodjuk fejbe, mert a nagyapád az én nagyapámat verte fejbe előtte és fordítva.

Szóval ennek az ötletnek a vitathatóan sikerült megvalósítása lett az eu, messze nem tökéletes, de a célt elérte: nyugat és közép-európa azóta is példátlanul hosszú békeidőszakot tölt és az értelmes többség ezt akarja folytatni. Mindemellett az ellentétek és a versengés nem szűnt meg, csak felismertük, hogy jövedelmezőbb és kevesebb gonddal jár, ha inkább pénzügyi eszközökkel húzunk hasznot a szomszédból, mintha tankokkal próbálnánk.

A másik fontos esemény a második nagy dzsembori után az Észak-atlanti Szerződés Szervezete, vagy ahogy ismerősebb lehet, a NATO. Ennek a létrejöttét egy dolog indokolta igazán: a szovjetek iszonyatos ereje és késztetése arra, hogy ha már elindultak otthonról, akkor az Atlanti óceánig ők már nem is fékeznének. 

Szerencsére előbb meg kellett állniuk, de a mi szerencsétlenségünkre már rajtunk csattant a féknyom, gatyás értelemben is. Nyertünk jó pár évtized dicsőséges szovjet baráti, békés katonai megszállást, valamint hosszú távon gazdasági és mentális leépülést.

Szóval a szovjet gőzhenger eléggé megijesztett mindenkit, aki nem akar beállni Ivánhoz, így létrehozták a NATO-t, mint ellenpontot. Ezután az atomfegyverek korszaka kezdődött, ami nagyon gyorsan abba fordult át, hogy ez a két tömb egyetlen egyszer fog közvetlenül összecsapni - először és utoljára. A START egyezmények - nukleáris fegyver leszerelések - után is bőven maradt annyi atomfegyver minden félnél, amivel önmagában is resetelhetni a bolygót, így befagytak a dolgok.

Voltak persze forró pontok, amikor a két hatalom egymás határaihoz tologatta az atomrakétákat - lásd kubai rakétaválság - de mindenki legnagyobb szerencséjére minden alkalommal volt valaki, akinek több esze volt annál, hogy elindítsa a dominót.

Érdekességképpen: pont Kubánál volt egy olyan szovjet tiszt, aki gyakorlatilag parancsmegtagadást hajtott végre, mert megkapta a tengeralattjáró parancsnokától a kilövésiparancsot, de ő nem tette meg. Ezután nem tudták eldönteni, hogy a gulágra küldjék, vagy hőssé avassák, mert megmentette a teljes emberiség seggét. Ha jól tudom megúszta egy kis vállonveregetéssel.

Közben ahogy telt az évszázad, a fenti helyzetből az az általános nézet alakult ki, hogy a 21-ik században már nem elfogadható, hogy az egyik ország csak úgy átrajzolja egy másik határait, mint előtte bármikor a történelemben. Voltak/vannak ugyan proxyháborúk, megkérdőjelezhető mindegyik, de nem igazán akadt olyan, ami erre irányult volna. Legalábbis az indokok mások voltak, de a vietnámi háborút leszámítva sehol nem merült fel, hogy a konvencionális hadviselésen túllépne bárki - senki nem akart sugárzóan szép másnapot, akármennyire is le akarta ütni a szomszédot.

Nos, ez az amibe a nagy medve most belehugyozni látszik. Első körben teljes dezinformációt és össze-vissza kommunikálást alkalmaz, náci vezetőket, orosz kisebbségek népirtását hozza fel, miközben több százezres haderőt mozgat az ukrán határ mellé és azt állítja, ez csak hadgyakorlat.

Ezt úgy nevezik "maszkirovka", az ellenség megtévesztése, félrevezetése, jóval azelőtt, mielőtt az igazi hadi cselekmények megkezdődnének. Az orosz mondás szerint, ők úgy tartják, a háború már jóval azelőtt elkezdődött, mielőtt a valódi háború elkezdődne. Azaz folyamatosan készülnek és dolgoznak azon, hogy az imperialisták meg fogják őket támadni, ezért mindenkit félre kell vezetni. Majd amikor már mindenki teljesen összezavarodott, akkor szépen begyakorlatozzák magukat, most éppen Kijev kertvárosába.

Eközben változik a maszkirovka, innentől már az a fő téma, hogy ezt igazából az ukránok akarták és a nato, mert figyelj: be akartak lépni a natoba, mert féltek attól, hogy az oroszok megtámadják őket - ezért az oroszok megtámadták őket. Egyszerűen zseniális érvelés, csak a másik lehet a hülye, te meg helikopter maradsz.

Ami pedig a hab a tortán, az a folyamatos atommal való fenyegetés. Mindenki tisztában van azzal, hogy a két nagy tábor nem megy egymásnak, mert akkor lefőtt a plutónium ízű kávé. De a nagy medve most már minden egyes nyilvános nyilatkozatában a nukleáris lófaszt lóbálja serényen, kiemelve, hogy bárki is beleszól abba, amit ők csinálnak, akkor ezzel lesz megbaszva.

És azt is hozzáteszi, tudják, hogy akkor az egész világ elhamvad, de ők leszarják - illetve ő leszarja. Neki úgy is jó, ti meg biztosan nem akarjátok. Ezért emlegették fel már többen, hogy megeshet, halálos beteg az ipse, amúgy sem húzná sokáig, látványos befejezést akar.

Csak remélni tudom, hogy amikor végleg elborulna, lesz egy Staufenberg, aki megállítja a kezét a gomb felett.