Nem, nem az emum érett meg, amit mehetnék kapálni :) Az új évből már el is röppent egy hónap és megérkezett az újítás a munkába is: kiadták a Laravel 9-es verzióját. Szakmai poszt jön.

Szóval kijött az új verzió, még nagyon friss és ropogós. Hozott magával pár újdonságot: egy pár haszontalant, egy adag nagyon hasznosat és egy olyat, ami egy kicsit szívmelengető.

Az egyik újítás, ami a munkaeszközbe bekerült, több dologban használhatóan, egy régi-új adat típus, az "enum". Ez egy olyan adat típus, ami előre meghatározott értékéket vehet csak fel, biztosítva, hogy csak megfelelő adatot tartasz benne. Például lehet egy blog poszt állapotát belerakni: piszkozat, archív, publikált, törölt.

Ha ezt használod, akkor biztos lehetsz benne, hogy a teljes működési folyamatban az állapot nem lesz más, mint ennek a négy állásnak a valamelyike. Ez elég hasznos, bíz bennem.

Ezt a működést az adatbázis motorok bizonyos típusa - MySQL - már nagyon régóta, talán a kezdetektől támogatja. A forráskódban bizonyos megkötéseket alkalmazva lehet használni, sok ponton könnyíti a munkát és a működést. Ezt a módszert már sok éve folyamatosan használom napi szinten.

Számtalan olyan alkalom, amikor meg kellett védenem más kollegák előtt, mert nem igazán értették a lényegét, a hasznát. "Miért nem rakunk csak egy számot oda, aztán majd tudjuk mi az?" volt a legtöbb esetben az érv. De amikor évek múlva kell elővenned egy olyan projektet, amin lehet, hogy te csak részben dolgoztál, nagyon hálás leszel minden ilyen apró biztosítószögért, amibe kapaszkodhatsz.

És miért szívmelengető ez az egész? - kérdezheted joggal. Hát azért, mert a legfrissebb php verzióban, a 8.1-ben már bekerült a nyelvi készletbe, az alap adattípusok közé - pár extra funkcióval. Ami azt jelenti, hogy ezt a fajta működést elég hozzáértő és profi fejlesztők is hasznosnak tartják és bátorítják a használatát.

Nos ezért örülök, mert ez egy megerősítés arra, hogy ami mellett kiálltam szakmailag, az bizony helyes volt, nem csak egy megszokás, amihez ragaszkodni lehet.

Ezek után már csak az van hátra, hogy végigrágjam az új upgrade guide-ot, hogy a többi újítást is tudjam használni, mert elég szar úgy dolgozni, hogy ha minden percben a szakácskönyvre kell pillantani a megfelelő recept részletért. És a szakácskönyv ezen kiadása sem lett rövid.