Egyre többször fogadom meg, hogy kommenteket nem szabad olvasni semmilyen közösségi médiában - sőt, időnként tartalmakat sem. Viszont az elképesztő információs káoszban még mindig nagyon nehezen megkerülhető, hiszen senkinek nincs ideje minden egyes hírforrást naponta szemlézni. Szükség az lenne rá, hiszen az álhíreket és félrevezetéseket csak akkor tudod kiszűrni, ha minél több forrást ellenőrzöl.

Viszont van jó oldala is, könnyebben értesülhet az jó dolgokról: egy nagy lépés történt a mogyoróallergia gyógyítására!

A héten történt sajnálatos eset miatt - egy 7 éves kisgyerek halt meg, egyetlen szelet mogyorós tortától - a kérdés még aktuálisabb is. Sajnos sokan élnek valamilyen ételallergiával, ami valóban életveszélyes, nem csak kellemetlenséget okoz, már ha valóban mag van az illetőben. Sokan vannak, akik például glutén érzékenynek gondolják magukat, de kivizsgálás nélkül - alapos kivizsgálással kiderülhet, hogy mi a valódi baj.

Szóval van számos valóbab életveszélyes allergén: tengeriherkentyűk vagy a mogyoró. Szélsőséges esetben pár gramm elég és az anafilaxiás sokk miatt a beteg megfullad, ha nincs kéznél az adrenalin toll. A kálcium tévhitet már rengeteg tanulmányban megcálfolták, de még makacsul tartja magát.

A jó hír pedig az, hogy egy terápiával sikerült a résztvevők 71%-ánál elérni, hogy 5gramm mogyorófehérjét biztonságosan el tudjanak fogyasztani, komolyabb allergiás reakció nélkül. Persze, ez nem tűnik soknak, nem fognak mogyorós csokit enni két pofára. De akárcsak a kisfiú esetében ez élethalál kérdés is lehet - 5 gramm, vagy 0 gramm.

A terápia lényege a hosszan tartó, ellenőrzött, folyamatos hozzászoktatás. Több mint 2 éven keresztül tartó folyamatban, milligrammra kiszámolva növelték az adagokat és végül 71%-nál sikert értek el. Kis lépés, de attól még nem szabad elmenni mellette :)

Hivatkozás: Pirulakalauz és az eredeti tanulmány - The Lancet