Nem tudom, ti kaptatok-e már ilyen spamet, de gondoltam szólok, hogy figyeljetek rá: itthon is kezd terjedni, egy módszer, ami külföldön már évek óta rutin. A magyar posta, vagy valamelyik futárszolgálat nevében küldözgetnek hitelesnek tűnő levelet - vagy smst! - amiben valami csomagoddal van probléma, elakadás, extra díj fizetés szükséges. Természetesen adnak linket, ahol gyorsan el tudod intézni.

Mondanom sem kell, hogy még véletlenül se nyissátok meg a linkeket, mert szép "meglepetések" lehetnek mögötte. A legkézenfekvőbb, hogy valamilyen vírust szerzel a gépedre, de vannak sokkal kifinomultabbak is. Egy egész csapat állhat készen, hogy magát postai dolgozónak, akár banki ügyintézőnek kiadva kicsalja tőled amit szeretne.

Legtöbbször a pénzedre utaznak, a bankkártyádon keresztül. Ehhez egy nagyon ügyesen megfogalmazott és előadott színjátékkal a bankkártyádon lévő számokat kell megszerezniük: az elején lévő 4x4 számot és a lejárati dátumot. A nevedet már jó eséllyel amúgy is elárulod a folyamat során. Bónuszként a kártya hátulján lévő 3 jegyű számot is megpróbálhatják kicsalni, ha az is megvan, szinte bárhol tudják használni, te pedig rohanhatsz a pénzed után...

Ez ellen persze a bankok igyekeznek sms hitelesítést, vagy más banki token alkalmazásra rászoktatni téged, mert az megakaszthatja a folyamatot - de ha igazán becéloztak, akkor még az sem megkerülhetetlen.

A nehezítés az, hogy van amikor ezt már sms-ben küldik, minél gyanútlanabb embereknek, idősebbeknek, akik elhiszik, hogy a telefonvonal másik végén egy jószándékú banki alkalmazott ül.

Összegezve: nagyon gondold meg, milyen levelet nyitsz meg és megbízol-e benne, mert rengeteg profi utazik a tudatlanságodra és a bizalmadra!