Az egyik tech csoportba dobták be a következő kis játékkonzol képét, mint karácsonyi ajándékot: Anbernic RG350P Nem mond semmit az ég világon? Ne aggódj, nekem sem, pedig elég nagy kocka vagyok. Kicsit utánakerestem a dolognak.

Szóval ez egy "retro kézikonzol", ami annyit jelent, hogy egy manapság átlag telefon méretű, kis teljesítményű játék eszköz, amin az elmúlt 25+ év régi játékkonzoljaira írt játékokat tudod futtatni.

Kattints a nagyobb képért!

Például a gyerekkorunk "sárga kazettás nintendó" játékait, (ami a SNES kínai klónja volt), de mindenfélét tud, abból az időkből: Mario, Tank City és még kismillió. Sega konzolok, PS1 játékok(Crash Bandicoot) és egy DOSBox(Doom, JazzJack) segítségével a régi dos játékokat is tudja - mindezt 90$ körül, ami most 27k HUF.

A kijelző nem túl nagy, de ránézésre pont elég a 3,5". A borítás gumírozott, masszív kialakítással nem olyan sérülékeny mint a telefonod, a teszt szerint az irányításra szolgáló gombok rendben vannak. Van fülhallgató kimenet, a csendes játékhoz és még hdmi kimenet is, amivel tv-re, vagy nagy monitorra kötheted. Ez utóbbi elsőre túlzásnak tűnik, a Nintendo Switch funkciójaként mutatták be, de itt pont lehet értelme.

Az ötlet a retro konzolokra nem új, van Raspberry emulátor, van NES mini, amit ugyanúgy raksz össze mint régen, bedugod a tv-be, az irányítókat a gépbe és megy mint 25 éve. Ez viszont egyben a kezedben van és extrában kirakhatod nagy képernyőre is.

Tudom, az ötlet nem új, az ősidőkben a Gameboy már tudta ezt a hordozható játék "érzést", aztán a psp, majd a Switch - de ezeknek elég sok korlátja is van. Leginkább az árat mondanám, valamint azt, hogy zárt platformok, amit megírnak rá, az tök jó, de másra ne számíts - itt viszont van egy tonna játék, amiből simán ki lehet válogatni pár tucatot, ami hibátlan. Puskázásnak ajánlom ezt a csatornát: Éjjeli Vakond - Youtube :)

Mostanra viszont eljutott oda a technika, hogy a régi idők álomteljesítményét egy középkategóriás telefon tudja hozni többszörösen, pici kijelzővel és fizikai gombokkal pedig tökéletes, az aksi idő sem gond - nem eszik 4 elemet óránként :)

Magamnak megvenni nem fogom, de nagyon megértem azokat, akik megteszik - a bennem lévő gyerek ugrálna az örömtől, főleg, ha anno lett volna ilyesmi :)

Videós teszt: Retro Game 350P / RG350P Handheld