Az egyik fórumon futottam bele abba - amire amúgy lehetett számítani - hogy csoportokban gyalázzák a Cowboy Bebop élőszereplős változatát. Rossz szokásom, hogy olvasok kommenteket, így képeztek bennem egy rövidebb reakciót - spoilermentes.

Röviden, a sorozatot ajánlom megnézésre azoknak, akik szeretik a következőket, szépen összekeverve, kis adagokban: sci-fi, western, buddy-cop filmek, fejvadászok, klasszikus animék. Aki az anime feldolgozást szerette, annak óvatosan, de azért nézze meg egyszer - eredeti nyelven, nem szinkronnal!

Itt az előzetes, szerintem elég pontosan megmutatja, mire számíthatsz, érdemes-e belevágnod. Cowboy Bebop – Csillagközi fejvadászok | Hivatalos előzetes | Netflix

És a vélemény, amit egy mínuszos poszt indított:

Őszintén csodálkozom, amikor ilyen posztokat látok erről a sorozatról, de jobban belegondolva nem annyira meglepő.
Az eredeti anime klasszikusnak számít és ahhoz bármilyen élőszereplős feldolgozást csináltak volna, lennének akik megszentségtelenítésnek veszik - legfeljebb kevesebben.

Valóban vannak olyan részletek, amik nekem sem jönnek be - Julia karaktere/színésze nem talált szerintem sem - de a többi esetén a módosításokkal nem volt gondom. Jet fekete? Megnézve az eredetit, végül is majdnem. Fay kalandja? Tegye fel a kezét az, hogy szerinte ez nem fért volna bele a régibe is, volt ott még meredekebb is.

Spike lehetett volna lazább is, mint régen? Igen, de ez a verzió is bejött, a háttérsztori felvázolásával sötétebb lett a karakter.
Ein? 10/10, ezzel megvettek kilóra 🙂 Ed kiszűrése? Szintén, régen is utáltam a karakterét.

Azonban valószínűleg sokaknál Ana bárja, pontosabban Gwen karaktere okozza a fennakadást - és nem mondom, hogy a netflixnél nem erőltetnek bele direkt ilyen karaktereket - de szerintem itt tényleg nem lógott ki, nem azzal volt előtérbe tolva, hogy ő most más.
A szinkron minősége persze nem javít ezen, de magyar szinkronnal nem szabad netflix sorozatot nézni, annyi pénz nincs rá, hogy jó legyen.

Kíváncsiságból előkerestem a régi sorozatot, csak hogy tudjak viszonyítani. És pont azt kaptam, amit vártam, de sokan nem akarják elfogadni: a régi sem volt tökéletes, messze nem. Valóban anime módon elnagyolt, néhol kapkodó, néhol bugyuta megoldások is vannak benne - viszont ezekkel együtt szeretjük, mert fantasztikus dolgok is vannak benne! Ez persze nem jelenti azt, hogy 100%-ban kellene megvalósítani a vásznon. Az tényleg borzalmas lenne!

Sajnálom, hogy nem lesz folytatás, de szerintem nem a rajongók felháborodása okozza a gondot igazán - a nézőszám gyors leesését.

A gond az, hogy a netflix bután dobja ki egyben az egész évadokat - az ilyen kocka témában pedig minden rajongó 1-2 nap alatt letolja az egészet, olyan élménnyel ami, aztán slussz. A második hullám már a torrent boltokat gyarapítja csak, az viszont nem látszik már pénzben.

Ennyiből tanulhatnának az HBO-tól - tudom, furán hangzik. Talán emlékeztek, mekkorát dobott a dolgon, hogy hetente adagolták, az amúgy elég vacak részeket a Trónok Harcából. Akkor is pontosan látszott, hogy a premier után milyen gyorsan megy át torrentre - de 1-2 napig volt rendes nézőszám.

Egy ilyen kocka tartalom esetén viszont tényleg olyan katasztrófát okoz, mint anno a Scott Pilgrim esetén: pont nekünk, kockáknak készült, akik között sokan láttak már olyat, aki torrentboltot látott már - egetverő sikere is volt, de csak ott. A bevételt meg tönkrevágta.

 

Szóval szerintem nem olyan tragikus ez az adaptáció, mint sokan a szívükhöz kaptak, de nem is az ölte meg, hanem a rossz adagolás. Én még simán néztem volna pár részt belőle.