Mostanában szoktam hallgatni podcasteket, az egyikben merül fel a műsorvezetőben, hogy mennyire örül annak, hogy ma már mindent a telefonnal lehet intézni: fizetés, autó indítás, még a kávét is ágybahozza reggel.

Azért is jó, mert ma már nem mész sehova mobil nélkül és legalább , addig sem kell cipelni még a tárcádat, slusszkulcsodat sem. Ha meg elhagyod, akkor mindegy, úgy is szívás.

Nos, ebbe kötök bele egy picit :)

A "mindent pakoljunk be a téglafonba" szerintem rossz irány. Azon túl, hogy herótom van az egyre nagyobb telefonoktól. Sem a kezem, sem a zsebem nem nő évente 2 centit.

Hogy a telefon mindig nálad van? Legtöbbször igen. Egy elég drága, viszont piszok mód sérülékeny cucc, aminek az elvesztése/sérülése mindenkinek gondot jelent ma már, ez tény. Még akkor is macera, ha nincs rajta mobilbankod. A levelezésed, google fiókod kétfaktoros hitelesítése benne van. A sim kártyát még tudod pótolni, bár szolgáltatótól függ, mennyiért adnak új példányt.

Lehessen vele fizetni, autót indítani? Akár, van amikor jól jöhet, jópofa geek cucc, kényelmes. De az eredeti működéseket nem érdemes eldobni. Miért?

Hányszor aggódtál azért, hogy baj lesz, ha kiesik a kezedből a bankkártya? Kb soha, mert az a műanyag vacak elpusztíthatatlan. És a telefonod? Elég, ha szarrá ázol, miközben a zsebedben van, máris parázhatsz azon, hogy a tok/gyári ígért vízállóság működjön.

A slusszkulcs esetén hasonló. Közel sem olyan sérthetetlen, mint egy kártya. Lehet, hogy még a vízállóságon is spórolnak - de hogy strapabíróbb, mint bármelyik mobil, az 100%

Az üzemidőről sem szabad elfelejtkezni: meddig bírja a mobilod? 2 nap, esetleg? Merült már le olyankor, amikor nagyon kellett volna? Nos, ez esetben rántja magával a fizetési lehetőséget és a hazameneteledet is, ha éppen egy bolt közepén döglik meg, miközben a bevásárlólista hiányzó elemét próbálod egyeztetni az asszonnyal, 12%-os töltéssel :)

Nem tagadom, tök kényelmes funkciók, de mindenképpen csak redundánsan ajánlanám - ha csak nincs a zsebedben egy powerbank. A nyilvános töltőket pedig nagyjából annyira érdemes használatba venni, mint a 4es út melletti szolgáltatásokat zokni nélkül :)

Azt sem szabad kifelejteni, hogy még a hőmérsékletre is elég érzékeny a technika. Korábbi almák esetén volt gond, hogy fél éves aksival rendelkező telefon, fagypont környékén, aksikímélésből kikapcsolta magát. Azaz ha télen kivitted az utcára és kivetted a zsebedből, akkor kakukk.

A túlmelegedés szintén gond lehet, még ne nem is gyullad ki. Nekem már kapcsolt ki telefonom, amikor navigációnak használtam a szélvédőre cuppantva, nyáron. Bár ott szerintem akkor is kiakadt volna, ha nem terhelem.

Az elhagyás tekintetében mindegyik gáz, azon nem segít, ha egyben, vagy külön van. De egy perecelés/rendes elázás után nekem számít, hogy mi marad használható.