Láttam egy remek videót Puzsértól, ahol két, elvben feminista nővel beszélget, vitázik, elég kulturált módon - pont az ilyen videói, nyilatkozatai miatt követem már évek óta. A korábbi "imidzse" egy buta, balhés ürge - de mögötte egy elképesztően intellektüel ürge. Hogy a FAM-mal közös podcastjüket már ne is említsem :)

De vissza a témához! Alapvetően támogatom a feminizmust, az egyenlőséget - egészen addig, amíg át nem fordul a túloldalra. Vagy ahogy Robi mondja, az inga mindig túlleng.

A nők és a férfiak szerintem nagyon sok dologban lehetnek egyenlőek, de nem egyformák. És sok skillben a férfiak is hátrányban vannak a nőhöz képest, még ha a az ultrafeministák ezt nem akarják hangoztatni.

Előkerül, hogy a felmérések szerint, a nők kevesebbet keresnek, ők végzik a rosszabb munkákat és(!) ki vannak szorítva a jól fizető pozíciókból. Nem megyek bele abba, hogy egy rakás, ilyenkor nem említett, alantasnak tekintett "férfimunkát" ilyenkor kihagynak, ahova bizony nincs nagy törekvés bekerülni: kőműves, bányász, kukás és hasonlók.

A cél a felső vezetői pozíciók, ahol felülreprezentáltak a férfiak, ez tény. Erre jön fel egy érv: azért mert ahhoz, hogy odakerüljön, olyan viselkedés/mentalitás kell, amivel lenyomják a nőket és ezért kerülnek oda - valamint ez a férfiaknál mennyivel elfogadottabb.

Nos, egyrészt a férfiaknál ez nem csak hogy elfogadott, hanem sokszor elvárt dolog, bizony. Egy férfi közösségben, kommunikációban sok helyen még ma is megvan a rivalizálás, a versengés egymással. És bizony a nők is erősítik ezt, hiszen ők is azokból a férfiakból válogatnak maguknak, akik a versengésben fel tudnak mutatni megfelelő skilleket, eredményeket.

Legyen határozott, legyen "férfias", tutyimutyi nem kell - ismerős? Persze hogy ismerős, ezért van rengeteg nő olyan férfi mellett - evolúciósan is indokoltan - aki erős, határozott, olykor bunkó de "férfias". Jó esetben csak másokkal, rossz esetben az "asszonnyal" is, ez csúszhat át a vakkomondor témakörbe. De mivel a férfi védelmező képe nem kopott ki több tízezer év alatt sem, valószínűleg sosem fog.

Másrészt, a vezető pozíciókban lévő férfiak (nők is), ugyanúgy lenyomják a többi férfit is, sokszor még durvábban, mint a nőket - mert konkurencia. A különbség annyi, hogy a női riválisoknál könnyebben használható a "nemiség" kártya. De gondoljunk csak abba bele, hogy néhány országot leszámítva, ahol ez már nem él, egy férfi esetében is megsemmisítő lehet, ha nyíltan kiderül, hogy meleg. Azzal támadható, ha nem is nyilvánosan és akkor már ott is van, ahol egy nő.

A videóban felhozott ősközösség példa nagyon tetszett: a település belső részén a tűz, az ősi gondoskodó pozíció, ami a nőké volt, a külső mezsdje a védelmező, ami a férfiaké volt. Pusztán azért, mert fizikailag, a tesztoszteron és a többi hormon a férfitestet formálja nagyobbra, szívósabbra és hatékonyabbak arra a feladatra.

A feminizmus lehetővé tette, hogy a nők is kiálljanak a mezsdjére és szerepet követeljenek, a férfiak egy részének pedig visszatérést a tűzhöz, de ott nekik meg kell tanulni a gondoskodó szerepet - amit sokan nem teszek meg. Sokszor kizáródnak, elvonulnak a társadalom többi részéből, hiszen az "eredeti" szerepükre alkalmatlanok, a mezsdjén egyébként sem termett volna nekik sok babér az erősebb riválisok miatt.

A frontvonalban így tényleg az erős "alfák" maradnak, akiknek meg kell állni a helyüket egymással és a szomszéd törzs betörő alfáival szemben. A nők pedig egy ilyen eldurvult, agresszív desztillációban szembesülnek azzal, hogy az átlagos férfihez képest - akikből sok már a tűznél van - a kint lévők se nem finomak, se nem egyenlősdiek, hanem lecsapnak mindent és mindenkit.

Ekkor lehet folytatni azt, amit sok helyen már tesznek is, hogy ezeket próbálják bizonyos eszközökkel regulázni. Valamilyen előnyhöz jutni velük szemben, aminek viszont több következménye lesz. A jó az, hogy kisimul a társadalom "viselkedése", nem éri őket atrocitás és elérhetik a vágyott pozíciókat. Viszont onnantól nekik kellene a szerepet betölteni. Azután pedig szeretnének párt is találni, ami innen már nagyon nehéz: a tűz mellől válogat, vagy inkább az erős "férfias" férfi kell neki.

Végül pedig nem szabad elfelejtetni, hogy ha egy társadalomban elfogynak azok, akik egy szerepet töltenek be, anélkül, hogy az összes szomszédos törzset/kultúrát is átformálnánk, akkor bizony a jön a szomszéd és mivel őt nem kötik a szabályok, vele kell szembeszállni.

Még egyszer mondom, támogatom az egyenlőséget, de azt már nem, hogy erre hivatkozva kiforgassuk szabályokat, hogy néhány feministának tűnő nő ezzel érje el a célját, miközben a nagy egészen nem változtat jobb irányba.

Mert változtatni, fejlődni kell, ez tény. Például ami sokszor felmerül, hogy a szülés előtti korban lévő nők hátrányosan vannak megkülönböztetve. Ez tény, tisztán pénzügyi, vadkapilatista szemszögből érthető is - ha a saját pénzedről/cégedről lenne szó, te sem vennél fel valakit, hogy utána 2-3 évig fizesd a bérét, miközben nem tud dolgozni.

Itt jön be az állam és a közösség szerepe, mert nagytotálban nézve a közösség túlélésnek érdeke a gyerekek születése. Szükség van egy támogató rendszerre, amivel a munkáltatók nem járnak rosszabbul és mindenki boldog lesz. Na ez a nehéz feladat.

Érdemes megnézni a videót is: youtube link