Kijött az új Dűne film, nagyon látványos trailerrel, marketinggel. Még nem néztem meg, de akik igen, kicsit csalódottak - egy lassú hard sci-fit belengetni, mint egy részt a legutóbbi sw-ből, nem a legjobb ötlet.

Kenny csinált is egy jó videót a dologról - talán kicsit spoileres - jól megragadja a lényeget. A látványra érezhetően nincs panasz - ez nem is volt kérdés. A színészek is jól teszik a dolgukat, ez már erőst kérdéses lehetett: hiszen az elmúlt években sokszor láthattuk, hogy a csilliárdos költségvetésű filmekben ha szarul van instruálva, egy jó színész sem tud csodát csinálni. Khm, Man of Steel/Henry Cavill, köhm...

Ami viszont az igazi kihívás, az a könyv működésének átültetése, ugyanis nagyon nehéz élvezhetően átadni azt, ha a szereplők folyamatosan belső monológokat adnak elő. Egy könyvben erre van idő, remek eszköz, ha jól használják. Például a Trónok Harca is sokszor élt korlátozottan ezzel az eszközzel, remekül. Egy-egy jelenetet sokszor egyik karakterből a másikba ugorva látunk - az aktuális szemszögből pedig egészen új dolgokat kaphatunk.

Ezzel együtt ez egy hard sci-fi. Lassú, kitartott jelenetekkel szokás csinálni, csak semmi kapkodás - ezért lehet bárkit megkergetni a 84-se verzióval is :) Igazából túl sok robbanásra és valódi, vászonra kívánkozó akcióra igen kevésre emlékszem a könyvből - ezért furcsálltam kicsit a film trailereit - de enélkül ma nem adsz el egy ilyen filmet.

Ha pedig már bent van a néző a moziban, a pénz már a tiéd - elég kevesen kérik vissza.

Csak azt remélem, hogy az Asimov sorozatnál is meg merik lépni ezt a lépést, azaz hagyják, hogy kicsit lassabb, lépegetősebb legyen. Sajnos ott is több robbanás volt a trailerbe vágva, mint amennyire Asimov teljes hármas könyv folyamában emlékszem, hogy ábrázolva lett volna. Persze, beszéltek háborúkról, de sosem az volt a lényeg.

Viszont azt, hogy egy elképesztően bonyolult matematikai probléma megoldását hogyan teszik majd élvezetessé, ráadásul egy sorozatban, ahol meg kell tartani a nézőket hétről hétre, hát...kell majd oda a cgi-dinamit sajnos :(