Nem túl régen írtam már a témában tárhely, azaz hogy soha nem lehet elég hely a lemezen. Meg is rendeltem a bővítést, bár beszerelni még pont nem volt időm - a homeoffice-ra folyamatosan készen kell állni, márpedig két komplett rendszer telepítés, amiből az egyik egy komplett munkaállomás behangolása... maradjunk annyiban, hogy nem a két telepítő 10-10 perce okoz fejtörést.

Szóval még a régi keretek között folyik a munka, a /home mappában és a lemezen viszont fogy a hely. Kidobáltam a nem használt projektek node mappáit, mert ha nem aktív a projekt, akkor csak úgy hobbiból elvisznek 3-500Mb-ot - és van belőlük pár. Kitakarítottam a spotify és az IDE cache mappákat is, de azok újra fel fognak telni szépen.

Ami érdekesebb volt, az két dolog - ebből az egyik érinthet téged is, akármennyire nem értesz a gépekhez. Az egyik a helyi lampp környezetek adatbázis naplója - szép káromkodás mi? :D - na ez 99%, hogy nem érint téged. Legyen elég annyi, hogy fel tud hízni, pár Gb-ot lenyestem vele.

Viszont ami szinte biztosan téged is érint, az aranyos Chrome. Ez a kis ügyes, nagyjából minden mozdulatodat jegyzi és naplózza, majd küldi tovább, valószínűleg - de ez benne van az aszf-ben, csak lusta vagy elolvasni. Szóval ha csak egy profilt is használsz, a cache és a config mappa simán felkúszik darabonként 1,5 Gb méretűre, vagy többre. Azaz neked 3Gb-odba kerül az, hogy téged kukkol :)

Igen, még akkor is, ha inkognitó módban vagy. Az csak azt jelenti, hogy a böngésző historyban nem látszik, mit néztél meg, a meglátogatott oldalak, a google és a többiek attól még pontosan tudni fogják. Még perelték is a google-t emiatt, mert megtévesztően azt hirdette, inkognitóban tényleg elbújtál.

4Gb mínusz - pipa. Kis szépséghibája a dolognak, hogy ha ezekből a mappákból a profilodra vonatkozót kukázod, újra be kell jelentkezni, minta egy teljesen új gépen lennél - ez a kétfaktoros hitelesítésnél a telefonodat is igényelheti. Érdemes beállítani ilyen esetekre az ingyenes Google Authenticator-t. Egy egyszerű telefonos app, egy csomó helyen tudod használni - pl a facebook is támogatja. Itt tudod bekapcsolni: https://myaccount.google.com/security