Az jelen esetben a távolkeleti mackó, Kína. Meg kell hagyni, nagyon ügyesek sok dologban. Találékonyak és hosszú távon gondolkodnak a birodalom építésben - ennek egyik eszköze, hogy olyasmit gyártanak óriási tételben, ami még ha káros is, nagyon nagy hasznot hoz. És nem csak pénzügyileg.

Dr Zacher előadásaiban és könyveiben lassan már egy évtizede osztja meg a nagyérdeművel az ismereteit - például a designer drogokról is. Most nem a hatásukra gondolok, hanem az eredetükre. Amolyan szürke zóna, a "hivatalosan el nem ismert" terület, hogy ezeket a borzalmas vegyületeket legnagyobbrészt Kínában alkotják meg. De nem zuglaborokban, mint a világ nagy részén a metanfetamint - pl Breaking Bad - hanem nagy vegyipari vállalatok, rendkívüli módon megfizetett csúcsvegyészei dolgoznak rajta. Ezzel együtt a hazai területeken elképesztően szigorúak a drogtörvények, így nem helyben árulják - a cél nem is ez. Megy az a hatalmas felvevő piacra, a "hanyatló nyugatra".

Aztán ott van az a töméntelen mennyiségű, futószalagon készített, mikrotranzakciókkal teletömött mobilos játékcunami. Ezek mögött is nagyon jó szakemberek állnak. Már többször felfedték, hogy sok esetben addiktológus/pszichológus szakembergárdák segítségével hangolják finomra a játékokat, hogy minél inkább rásüljön a védtelen user agya (fullepisode - lényeg 16:22-nél)- akinek sokszor eszébe sem jut, hogy milyen iszonyatos háttérmunkával célozzák meg az elméjét és a pénztárcáját. Persze ez más iparágban is jelen van, de nyugaton már pár nagyot rendesen visszavágtak: dohánygyárak, alkohol reklámok. 

És itt van még az utóbbi évek éppen felfutó trendje is, amivel a legfiatalabb usereket célozzák be: a tiktok. Ezen keresztül persze a cégek is a gyerekeket célozzák, hiszen óriási marketing lehetőségek rejlenek benne: sok kis pénztárca, hozzákötve anyu/apu pénztárcájához. Az már csak ráadás, hogy mint a fenti két esetben, még a mentális épülést sem segítik.

Oké, és akkor mi van? - kérdezheted joggal - csak sározom őket, kínafób vagyok stb. Nos, ez valóban csak elmélet - legalábbis a 2-ik és 3-ik, de pont ezeket tudom elég friss cikkekkel alátámasztani: 3 órás játék törvény és 40 perc tiktok szabály.

Most tegyük félre azt, hogy napi 40 perc tiktok még mindig túl sok minden élőlénynek, viszont a másik korlátozás nagyjából leirtja a piacról a kínai játékosokat. Ettől persze a játékok késztése nem fog alábbhagyni, cél a süllyedő nyugat. Kevés vígasz, hogy onnan mi is az vagyunk - de ha jobban körülnézünk, ez a kelet európai térség inkább az első exportcikk célpontja.