A nyugati hadseregek kivonulása utáni helyzetet elemezgetve egyre többször merül fel, hogy bevonul a helyükre Kína - és sokan dörzsölik a tenyerüket, hogy most végre ők is beleszaladnak abba a pofonba, amibe eddig már páran. A szokásos kínai hitel már érkezik, a visszafizetésre esély sem lesz - de ez a tervnek sosem része.

Az a forgatókönyv, hogy a hatalmi űrt valamilyen formában kitöltik majd, elég valószínű. Szomszédos ország, ami instabil, hozzájuk képest gyenge és megosztott - viszont elképesztő mennyiségű ásványkincsen ülnek, amit a helyiek nem tudnak/akarnak kitermelni. Az olaj mellett ritkaföldfémekből van sok, ez a technológiai fejlődés miatt "kincset ér". És még mellékesen a világ ópiumtermelésének jelentős része szintén innen származik - az sem kis pénz.

Sokan azt gondolják, hogy ahogy korábban is, jön egy nagyhatalom, aki bevonul és folytatódik az évszázados ellenálló hagyomány. Viszont valamit nem vesznek figyelembe. Bár a szovjetek nem arról voltak híresek, hogy emberjogi élharcosok lettek volna, az nyugati megszállóknak már óvatosnak kellett lenni - hiszen arrafelé egy rosszul kinéző, esetleg ártatlannak tűnő civil áldozatokkal járó akció fejekbe kerülhet politikailag.

Na már most Kínában egészen mások a szempontok. Nem igazán érdekli őket a nemzetközi vélemény, arról amit akár a saját polgáraikkal tesznek - azt mondják az ő dolguk. Arról sokat lehet hallani, hogy a saját földjükön lévő muszlimokat "átnevelő" táborokba zárják, milliószám - ezt még ők sem tagadják. Azt igen, mit csinálnak átnevelés címén, de az más téma.

Szóval adott egy szomszédos ország, vonzó ásványkincsekkel, már meglévő érdekeltségekkel, ahonnan csak el kell hozni a dolgokat. Egyenlőre békés a viszony, de ha másképp alakul, van rá emberanyag és kapacitás, hogy "megvédjék az érdekeiket".

És ez most más lesz mint eddig, mert az eddigi megszállók bajban voltak a civil/ellenség megkülönböztetésben - ha eldobta a fegyvert, máris beolvadhat, a helyiek védik. De ha "megoldani" akarják a problémát, akkor mindenkit eltakaríthatnak. A túlnépesedés ezúttal jól jön, lazán be tudnak telepíteni annyi embert, aki kitölti a helyet. És így nem fog működni az elvegyülős, gerilla hadviselés, amikor nem tudhatod, hogy a burka alatt mi van. Egy afgánt nem fognak összekeverni egy kínaival.

Tudom, erős forgatókönyv, de így még az is előfordulhat, hogy a két régi ellenség - az orosz és a nyugat - együtt fogja támogatni a helyi ellenállást. Milyen szépen fordul a történelmi kerék.