Egy régiót nem lehet megváltoztatni néhány évtized alatt - ezt már több birodalom megtanulta. Az oszmán birodalmat leszámítva mások nem tudták hosszabb távon uralni a "civilizáció bölcsőjét" a saját elképzelésük szerint. Az oszmánoknak is csak úgy, hogy hagyták kis tartományokban a maguk folyásában a dolgokat és beszedtek némi adót.

Sok posztot lehet látni a most a témában, ezért gondoltam lejegyzem, ami nekem is eszembe jutott. Sokan a kidobott pénzekről beszélnek - ami csillagászati persze - vannak akik a katonák hiábavaló áldozatát hozzák fel. Ami szerintem nem volt az, még akkor sem, ha most elenyészik, mert meg kell nézni, mi az amit eddig legalább jelentett.

Beszélhetünk az együttműködők életveszélyéről, az ettől való félelem látszik a kijutott videókon is - az emberek a repülők kerekeibe kapaszkodva próbálnak menekülni. Ez érthető is, aki az elmúlt 20 évben akár tolmácsként szolgált, lehet, hogy most nem dicsérik meg.

Ami viszont kisebb hangot kap, de szerintem sokkal szomorúbb, az a nők helyzete. Felnőtt egy generáció, aki járhatott iskolába, tanulhatott, belekóstolhatott abba, amit a nőjogi mozgalmak az elmúlt 100 évben elértek. Nem vagyok naív, nem volt ott európai szintű egyenlőség, de még mindig óriási a különbség ahhoz képest, hogy férfi kíséret nélkül nem léphet az utcára, ha nincs rendesen felöltözve a saria szerint, akkor elgázolják a nyílt utcán. Hogy az iskolák és munkahelyek közelébe sem engedik őket - valószínűleg soha életükben. A férfiak élete egy picit kevesebbet fog változni.

Innen, európai földről nézve persze az egész érthetetlen, sokan mondják, hogy nem is tudjuk megérteni soha. Szerintem nem ennyire bonyolult. Egyszerűen csak a régió - mint jó pár másik is - főleg a korábbi gyarmati politika miatt nem ment végig az elmúlt évszázadban azon, amin a "fejlett világ." Ahogy Puzsér és FaM fogalmazott, ott még a reneszánszot sem rendezték meg, kell rá az a pár száz év - nem lehet 1-2 évtized alatt átformálni.