A napokban kijött az almás cég a legújabb szenzációjával, mostantól saját chipeket használ a gépeibe, az eddig lincenszelt Intel és más eszközök helyett. Cseréltek már gyártót párszor, nem nagy cucc, most saját tulajdonú kínai gyerekek varrják majd nekik a forrasztást.

Ami viszont felbasz, az a tálalás és a fanboyok! A marketing ezerrel kiabálja, h ezek aztán most tényleg csúcsprocik, csúcsvga-k és laposra vernek olyan grafikus kártyákat, mint az Nvidia 1050!

Nos, csak h pontosítsunk, az említett vga amikor kijött sem volt túl erős, közepesnek szánták - 2016ban :D Azért így már nem is hangzik olyan nagy dolognak, ugye? Amikor pedig erre rávilágít pár hozzáértő, akkor két dologgal vágnak vissza: az üzemidő bezzeg nagyobb - igen, az nagyobb, a saját tavaly gépüket néhány órával lenyomja - és biztos apple gyűlölő vagy, ha nem tetszik.

Szóval mint Pistike a homokozóban...vagy Trump, vagy a vezénylőtábornok, hagyjunk.

Szóval megy a hírverés és aki nem ért hozzá, az szokás szerint megeszi, hogy mennyire király, hogy félmillioért rádsóznak egy olyan gépet, ami valahol az én 1,5 éves gépem felett van, csak az 200e körül volt. :)

Akad még más szakmai meglátásom is a váltásról, mégpedig az, hogy kézenfekvő ötlet és esély van rá, hogy jól jönnek ki belőle. Mert a hír szerint architektúra váltás is történt. Ez most szinte biztos, hogy nem sokat mond, de segítek.

Pongyola leszek, de ez a lényeg: úgy 40 éve nagyjából az ipar be van ragadva az akkor kitalált keretek közé, a visszafelé kompatibilitás miatt. A múló évek alatt figyelni kellett arra, hogy az új cuccok a régiekkel kompatibilisek maradjanak. Ki akart volna olyan eszközt venni, méregdrágán, amihez az eddigi szoftverek nem működnek? Nem sokan és ez érthető, ezért nem is túl erősen próbálkoztak.

Igaz, voltak próbák, a szerverprocik terén, de összességében dollármilliárdos bukás lett, keressetek rá az Itanium szóra - anno arra szánták, hogy high-end eszközök lesznek, uralva a piacot. De mostanra csak az ilyen kockák ismerik, akik tanultak róla.

Igen, tudom, ott az ARM architektúra is, ami jó irány arra, amire kitalálták és az nem a teljesítmény, hanem a takarékos működés. Ugyanis ezek a procik vannak a telefonokban.

Szóval az Alma belevágott abba, amiben már sokat vesztettek a piacon, de nekik bejöhet. Miért? Azért mert minden kártya a kezükben van mostantól. Már nagyon régóta nem élnek a piacról, a klasszikus modellben, azaz nem azt adják el, amit gondolsz. Márkát, menőséget, életérzést adnak el, nem csak többszörösen túlárazott, közepes minőségű cuccokat - mert a híveiknek ez kell. És működik, mert az infók szerint ők birtokolják az usa egyik legnagyobb vagyonát, ami csak növekszik.

De visszatérve a miértre, a korábbi bukás azon múlott, hogy szanaszét voltak a lapok. Most egy kézben vannak a chipek, az eszköz, amibe készül ÉS a szoftver is! Azaz nem kell meggyőzni a vásárlókat, hogy vegyenek meg egy programból egy másik példányt, csak azért, mert más a vas, de közben nem nyernek rajta semmit.

Most önmagukban lezavarhatják az egészet és a vásárlónak nincs más lehetősége, ha almát akar, csak ez van. Ami azt illeti, a szoftver kínálat teljes átírása miatt valószínűleg jó sok pénzt elégetnek, de van miből. Azért megnéztem volna a kollégák arcát, amikor leteszik eléjük a specit, hogy akkor az oprendszer újra írásával kezdünk a héten. Igen, biztos nem gombokért dolgoznak, de azért nincs kolbászból a kerítés és a meló is gigászi.

Ha ezt összehangolják, akkor a várható döccenők ellenére leelőzhetik az x86-os alapú chipeket, mert nincs mögöttünk 40+ év tech-debt - technikai adósság, azaz "jóleszazúgymajdkijavítjuk". Abban viszont kételkedem, hogy ezzel a többi gyártó annál többet vesztene, mint amennyit azzal, hogy nem tőlük veszik a procikat.

Még ha licenszelik is másnak a technológiát, nem lesz rá program és szívszerelemből senki nem fog nem-apple gépet venni, ha nem is használható. Ezért nem is fognak változásra kényszerülni a mostaniak: Intel, Amd. A belterjes módszeren túl ez nem piacképes lépés.

Az arm is azért lett óriási dobás, mert a legtöbbet használt oprendszere a mai napig ingyenesen és nyílt, ezért terjedt el és virágzik, ez pedig az android. A kis zöld robot, mostanra egy rakás saját problémával, de egyeduralkodóan.