Egészen pontosan live linux általi. Ma délután, nagyjából fél órán belül két usbdrive is beadta a "kulcsot". Linux telepítőt akartam feltenni rájuk, Ubuntu kde változatot - theAniCat-nak kipróbálásra. Ilyen nem volt kéznél, de ha van net hozzáférés és egy pendrive kéznél, pár perc alatt elkészíthető. A mostani disztrók mind úgy működnek, hogy kényelmesen kipróbálhatod a pingvint live módban, majd ha tetszik a windoz mellé felcsaphatod - semmi nem veszik el.

No igen, ezt is terveztem. Csakhogy a telepítő elkészítése sehogy nem akart működő formát ölteni, vagy nem találta a grub-ot - rendszerbetöltő - vagy később már a telepítőt, végül pedig az pendrive-ot sem látta a rendszer. Ez olyannyira elfajult, hogy az egyiknél a windoz nyöszorög, h felismerhetetlen az eszköz, a másiknál pedig fényképezőgép memóriának azonosítja - tárterület nélkül. Néztem nagyokat, mert hasonló infót ad a linux is, arról is próbáltam helyrehozni őket.

Végül előástam egy Lubuntu telepítő lemezt(!) és az usbs dvd meghajtót és arról hegesztettem fel a pingvint. Igen, hegesztettem, mert a telepítéskor nagyon vágyott windoz mellé történő installt az istennek sem akarta megenni - az adatok elvesztése pedig szóba sem jöhetett. Így kézzel, nagyon óvatosan csináltam mindent. Utána pedig az lxde helyett felkerült a kde - mert az volt a legszimpatikusabb a leendő felhasználónak. 

Egyébként ez egy nagyon fontos szempont linux terén: a desktop megoldások között óriási különbségek vannak. Gnome több verzió, régi gnome átalakítások, kde, xfce, lxde és még pár. Mind más - még ha alatta a mag ugyanaz is - aki az egyiket szereti és kézreáll, annak a másik lehet, hogy teljesen használhatalan. És ha már az elterjesztés a cél, miért ne használjuk ki, hogy abszolút mi mondhatjuk meg, milyen legyen a rendszerünk. Ha a két másik altrernatívánál annak is örülhetsz, ha valami színt te állíthatsz át - vagy még azt sem.

Summázva: egy új pingvin, két pendrive mínusz. Mondjuk az egyik sokéves darab volt, csoda, h eddig húzta, a másik kb egy éves sincs, szinte nem is használtam. A héten be is viszem a boltba, hátha belefér a garanciába a dolog. Bár nem vagyok benne biztos, de a linux rendszerindítólemez készítés miért ne férne? Tulajdonképpen csak lemezre írás történt - majd meglátjuk.

Ja igen, a mai napba belefért még egy frei kávézás is, újra elővesszük ezt a hagyományt, mert nagyon finom szokás :)