A mai kellemes edzés után beiktatott zuhany közben megszállt az ihlet, mint ahogy az lenni szokott: felötlött bennem egy olyan oldal/alkalmazás ötlete, ami segítségére lehet azoknak, akik szintén aikidoznak.

Egy adatbázis, ahol minden technika szerepel, leírással, képpel, videóval, megadva, hogy az adott rendszerben milyen szinten szükséges, mik a finom trükkök. Ide beleérthetőek az alapoktól egészen a 4.danos fegyveres technikák, sőt a vizsgákon nem szereplő, de egyébként érdekes kontra és szabad dolgok is. A kiegészítő képek-videók lehetnek a központi oktatói anyagból, de akár a saját dojonk felvételeiből is.

És az egésznek a kiemelt használati pontja, egy vizsga helyzet szimulátor lenne. Természetesen ez csak mentális felkészülésre jó, de ott igen sokat segíthet. Egy kiválasztott szintre az ahhoz tartozó technikák neveit dobja fel, majd meg lehet adni, hogy 1 másodpercen belül sikerülne-e végrehajtani. Itt persze önbevalláson alapulna a dolog, semmi verseny - saját magának segíthetne mentálisan felkészülni a felhasználó. Bejelölheti, hogy eszébe jut-e vagy sem, a végén pedig listázva látható, mi az, amit még mentálisan rögzíteni kell.

Való igaz, elég szűk a felhasználó réteg, de mint közhasznú app és oldal szerintem sokat segíthetne. Persze gyakorlásnak is jó lesz.

Azt már csak lábjegyzetben teszem ide, hogy a technikák pontos végrehajtásánál a vezető senseieket kellene követni, mert még a Kobayashi irányzatban, az MKDE-n belül is vannak apró eltérések, és bizony sokan rossz néven vehetik, ha ők nem pont úgy csinálják, miközben etalonként állítjuk be. De ez már csak részletkérdés.