A pókember filmekből ismert szöveg: 'A nagy hatalom nagy felelősséggel jár' mondat. Ennek a valósággal való ütköztetését már kifejtette egyszer Szirmai is a videó blogján. Tömören - minél nagyobb hatalom, annál kisebb a felelősség. Ahogy ezt körülnézve láthatjuk is, főleg a vezető rétegekben.

Hogyan jutottam erre a témára? Elég messziről. Már régóta akartam írni az utakon tapasztalható közlekedési kultúráról, illetve annak a hiányáról. Ezt szerintem nem kell túlzottan részletezni: a szabályok csak azért vannak, hogy idegesítsék a rendkívül tehetséges és kitűnő vezetőket. Éppen ezért, minden szabályt a lehető legtrükkösebben kell kikerülni. Aki viszont nem ezt teszi, azt azonnal le kell tarolni az úton, akár életveszélyes manőverekkel is. Szóban pedig ugyanezt a magatartást reklámozza és dicséri, valamint lenézi aki nem ilyen. Az okán elég sokat gondolkoztam, hiszen gyalogosan nem sokszor fordul elő, hogy ledudálunk valakit a járdán, vagy a seggébe menve morgunk, anyázva.

Szóval az okok, az egy kicsit kapcsolódnak a címhez. A legtöbb ember élete és mindennapjai elég szürke és jórészt alárendelt szerepe van. Az utakon azonban végre egy kis hatalmat kap a kezébe és ezzel azonnal vissza is él. Nincs tapasztalatom a más országokban tapasztalható hozzáállással, viszont itthon a napi közhangulat is egyre inkább terheli az embereket, aki pedig hajlamos rá és lehetőséget is kap, az utakon éli ki magát.

Egy kis kiegészítést tennék hozzá: az élet legtöbb területén nem tartom ezt elviselhetetlennek, hiszen a versengés még jót is tehet. Azonban kevés olyan hétköznapi helyzet van, ahol egy kis hatalom kicsinyes fitogtatása ilyen könnyen emberéletbe kerülhet és kerül is. Ezért is szoktam az ilyen alkalmakkor - a szokásostól eltérően - válogatás nélkül káromkodni. Ez hozzá tartozik ahhoz, hogy a helyzet okozta feszültséget levezessem és ha kell meg tudjak oldani egy életveszélyes helyzetet. Ha már az autós társak tesznek róla, hogy a kressz oktatás egyik első szabályát marhaságnak tartsam: "Számítani kell rá, hogy az összes autós társ törekszik a szabálykövető közlekedésre". Na persze.